Mateřská škola v Semilech

Nová mateřská škola vyrostla na místě školky stávající v klidné lokalitě města Semily. Dispoziční řešení novostavby vychází z požadavku na rozdělené provozy Mateřské školy a Waldorfské mateřské školy. Objekt tvoří jedna hmota, která je provozně rozdělena na dva samostatné celky se společným zázemím. Budova je navržena v pasivním standardu, s vytápěním a chlazením tepelnými čerpadly prostřednictvím vzduchotechniky a systému vytápění a chlazení podlahy a stropu. Tepelná čerpadla doplňuje v případě nízkých venkovních teplot plynový kotel. Fasáda je převážně prosklená, doplněná poli provětrávané fasády s obkladem barevných HPL desek. Střecha, ze které vystupují dva kruhové světlíky, slouží jako plocha pro vzduchotechnické jednotky a potřebné rozvody. Interiér je proveden rozdílně v obou částech školky. Waldorfská část klade důraz na přírodní materiály. Jsou zde dřevěné podlahy a dřevěné obklady stěn z biodesek. Mateřská škola si dala za cíl vytvořit příjemné prostředí pro předškoláčky malbami pestrých barev a podlahami z přírodního kaučuku. K oběma částem náleží samostatné umývárny opatřené HPL obklady a výmalbou. Společné zázemí tvoří kuchyně pro obě části MŠ, zázemí pro dospělý personál a vprostřed technickou místnost, odkud je řízena technologie budovy.
Před vstupem do objektu je nové parkoviště. Ostatní části pozemku v okolí školky jsou kolem dokola oplocené a tvoří tak uzavřenou zahradu. Plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem tvoří dřevěná terasa, na kterou navazuje rozlehlá zahrada s terénní vlnou a množstvím herních prvků jako jsou skluzavky, houpačky, prolézačky nebo také 3 samostatná pískoviště pro děti. Celý pozemek je bohatě osázen novou zelení.